FYSIOTHERAPIE EN DE ZIEKTE VAN PARKINSON

afbeelding

De ziekte van Parkinson is, op z'n zachtst gezegd, een 'rot' ziekte.

Parkinson is in zekere zin een sluipmoordenaar. De ziekte begint veelal met lichte motorische problemen in de linker- of rechterhelft van het lichaam. De veranderingen zijn vaak zo summier dat ze aanvankelijk nauwelijks opvallen. Maar Parkinson kent geen weg terug. Met het voortschrijden van de tijd worden de klachten erger — veelal ook op neurologisch gebied.

De ziekte van Parkinson is een zogenaamde degeneratieve ziekte — zij is ongeneselijk. Langzaam maar zeker sterven zenuwcellen af die een cruciale rol spelen bij de aanmaak van dopamine, een zenuwtransmitter die noodzakelijk is voor de communicatie tussen zenuwcellen. Medicijnen op basis van levodopa (een scheikundige stof die sterk lijkt op dopamine, maar niet helemaal hetzelfde is) kunnen de symptomen onderdrukken en verzachten. Maar langdurig gebruik van dit medicijn is gecompliceerd en vaak niet zonder vervelende bijwerkingen.

De oorzaak van de ziekte van Parkinson is tot op heden onbekend.

Fysiotherapie

Shirley

Beweging is voor patiënten met de ziekte van Parkinson zeer belangrijk. Beweging kan gezien worden als een manier om de ziekte in zekere mate 'in bedwang te houden', er zo goed mogelijk mee leren leven. Fysiotherapie kan daarbij zeker van pas komen. De ziekte komt dan ook in aanmerking voor vergoeding (mits aanvullend verzekerd). Om als fysiotherapeut patiënten met de ziekte van Parkinson te behandelen moet een opleiding gevolgd worden. Bij Marnix Fysiotherapie is Shirley Vermeij bevoegd. Zij heeft vorig jaar deze opleiding afgerond en staat als officieel zorgverlener ingeschreven bij ParkinsonNet.

Vele gezichten

De ziekte van Parkinson kent vele gezichten. Geen enkel behandelplan zal daarom hetzelfde zijn. Het is de uitdaging en het belangrijkste om samen met de patiënt tot een voor hem/haar geschikt behandelplan te komen. Niet alleen zal conditietraining en en het oefenen van spierkracht aan bod komen, maar denk bijvoorbeeld ook aan activiteiten uit het dagelijks leven, zoals traplopen en bedligging. De behandelingen vinden plaats in de praktijk waarbij er gebruik gemaakt kan worden van diverse materialen en toestellen. Wanneer dit niet mogelijk is, kan de behandeling ook aan huis plaatsvinden.

Categorie: Behandeling

18/01/2021