PARKINSON ULTIEME UITDAGING

Had je een bijzondere reden om je verder te scholen in de ziekte van Parkinson?
Naast dat ik de ziekte van Parkinson een ontzettend interessante ziekte vind, is het momenteel ook de snelst groeiende ziekte. Voorheen werd altijd gedacht dat alleen mensen boven de 60 jaar deze ziekte konden krijgen, tegenwoordig zie je dat de leeftijd steeds meer daalt en dat mensen van 40 jaar of jonger de ziekte ook kunnen krijgen.
De ziekte van Parkinson kent daarnaast vele gezichten. De klachten zijn niet bij iedereen hetzelfde waardoor ieder zijn eigen behandeltraject krijgt. Samen met de patiënt zoek je naar de juiste balans en naar het beste trainingsschema om zo tot de beste resultaten te komen. Dit samen met de patiënt uitpuzzelen is voor mij de ultieme uitdaging.
Wat zijn je ervaringen tot nu toe?
Tot nu toe zijn mijn ervaringen met de ziekte van Parkinson miniem. Ik heb mijn eerste ervaring met deze ziekte opgedaan tijdens mijn stage in het verpleeghuis. Hierbij heb ik een aantal mensen mogen ontmoeten die leefden met Parkinson. Ik heb hierbij verschillende stadia van de ziekte kunnen zien, waarbij ik vrijwel direct geïnteresseerd raakte in het verloop van deze ziekte en hier graag meer over wilde weten en leren.
Zou je aan de hand van een case kunnen verduidelijken hoe jouw inbreng iemand met de ziekte van Parkinson helpt?

Tijdens het intakegesprek met de patiënt (en eventueel naasten) probeer ik aan zoveel mogelijk informatie te komen. Wat zijn precies de symptomen/klachten? Hoelang zijn deze klachten aanwezig? Medicatiegebruik? Hoe gaat het in de thuissituatie? Is er hulp thuis? Wat zijn de wensen en behoeften van de patiënt?
Nadat ik alle informatie heb verzameld, bespreek ik samen met de patiënt de eerste wensen en behoeften. Aan de hand daarvan stel ik een trainingsprogramma op, gericht op die wensen en behoeften (denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van het looppatroon of het trainen van de spierkracht). Met de patiënt loop ik dit trainingsschema door en kijken we waar er eventueel aanpassingen nodig zijn. Het trainingsschema zal de patiënt een aantal weken doorlopen, waarna we samen een evaluatiegesprek zullen voeren over hoe het op dat moment gaat en of we wel of niet het trainingsschema aan moeten en/of kunnen passen. Wellicht zijn er nieuwe wensen en behoeften bijgekomen of kunnen de oefeningen zwaarder of moeilijker gemaakt worden.
Categorie: Behandeling
27/01/2021