FYSIOTHERAPEUTE SHIRLEY VERMEIJ: PARKINSON ULTIEME UITDAGING

Had je een bijzondere reden om je verder te scholen in de ziekte van Parkinson?

Naast dat ik de ziekte van Parkinson een ontzettend interessante ziekte vind, is het momenteel ook de snelst groeiende ziekte. Voorheen werd altijd gedacht dat alleen mensen boven de 60 jaar deze ziekte konden krijgen, tegenwoordig zie je dat de leeftijd steeds meer daalt en dat mensen van 40 jaar of jonger de ziekte ook kunnen krijgen.

Categorie: Behandeling

Lees verder

FYSIOTHERAPIE EN DE ZIEKTE VAN PARKINSON

De ziekte van Parkinson is, op z'n zachtst gezegd, een 'rot' ziekte.

Parkinson is in zekere zin een sluipmoordenaar. De ziekte begint veelal met lichte motorische problemen in de linker- of rechterhelft van het lichaam. De veranderingen zijn vaak zo summier dat ze aanvankelijk nauwelijks opvallen. Maar Parkinson kent geen weg terug. Met het voortschrijden van de tijd worden de klachten erger — veelal ook op neurologisch gebied.

Categorie: Behandeling

Lees verder

FYSIOTHERAPIE NET ZO EFFECTIEF ALS EEN KNIEOPERATIE

Onderzoek van het OLVG ziekenhuis in Amsterdam laat zien dat fysiotherapie net zo effectief is bij knieklachten als een operatie.

Categorie: Behandeling

Lees verder

VOETBALLEN OP JUWEELTJES

Zij voetbalde tot nu toe altijd op gewone orthopedische schoenen. Niet gemakkelijk, want ze heeft klompvoeten.

Categorie: Hulpmiddelen

Lees verder

GEZONDHEIDSRAAD: MEER BEWEGEN!

Volwassenen zouden minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen. Kinderen zouden dat zeker drie keer per week moeten doen. Dast stelt de Gezondheidsraad. Dit wetenschappelijke adviesorgaan adviseert de minister om die aanbeveling op te nemen in nieuwe beweegrichtlijnen.

Categorie: Bewegen

Lees verder

ARTSEN MOETEN VAKER KIEZEN VOOR ‘BEWEGEN ALS MEDICIJN’

De medische beroepsgroep moet veel actiever aan de slag met gezondheid, preventie en leefstijladvisering. Daarvoor pleit Willem van Mechelen bij zijn afscheid als onderzoeksdirecteur bij VUmc.

Categorie: Bewegen

Lees verder

BEHANDELING LAGE RUGPIJN VAAK NAUWELIJKS EFFECTIEF

Veel patiënten met lage rugklachten krijgen verkeerde zorg. Dit is schadelijk voor miljoenen patiënten in de wereld en kost veel geld. De zorg voor rugklachten moet beter georganiseerd worden: de juiste behandelingen moeten worden voorgeschreven en vergoed.

Categorie: Bewegen

Lees verder

SCHOENEN VOOR KAMPIOENEN

In mijn beroep als orthopedisch schoentechnicus is elke klant bijzonder! De crux is om bij iedere hulpvraag tot een schoenconcept te komen, waarin de medische indicatie voor orthopedische schoenen samengaat met de wensen van de klant. Kortom, hoe maak je aangepaste schoenen ook nog eens mooi!

Categorie: Hulpmiddelen

Lees verder

VALANGST NA HEUPOPERATIE

Jaarlijks worden in Nederland 15.000 ouderen (55 jaar of ouder) opgenomen in het ziekenhuis in verband met een heupfractuur. Na de operatie kunnen patiënten thuis of in een instelling (verpleeghuis) revalideren. Ondanks een revalidatieprogramma, bereiken veel patiënten na de revalidatie niet het ‘oude’ niveau van functioneren. Zij blijven beperkt in hun dagelijkse functioneren en sociale activiteiten.

Categorie: Behandeling

Lees verder

MEDICAL TAPING

Medical tape kan worden toegepast bij veel verschillende soorten klachten. Toepassingen van de tape zie je tegenwoordig vooral terug in de sportwereld. Bij klachten aan het bewegingsapparaat wordt de tape vaak ingezet om gewrichten te ondersteunen, of spieren te beïnvloeden om spanningstoename óf juist afname te realiseren.

Categorie: Behandeling

Lees verder

ETALAGEBENEN

Zere benen worden te snel gedotterd. Mensen met 'etalagebenen' krijgen te snel een dotterbehandeling in het ziekenhuis. De ingreep kost volgens een nieuwe studie onnodig veel geld en biedt weinig verlichting.

Categorie: Bewegen

Lees verder

ZINNIGE ÉN ZUINIGE ZORG

Artrose? Eerst fysiotherapie, dan pas knie-operatie. Zinnige én zuinige zorg.

Categorie: Behandeling

Lees verder